Funkcje rosnące
Ola: Dla jakiej wartości parametru k funkcja f jest funkcją rosnącą w całej swojej dziedzinie?
f(x)=x3+(k+2)x − 10
dalej liczę pochodną
f'(x) = 3x2 +k+2
i co dalej?
3 kwi 16:51
Janek191:
f ' ( x) musi być > 0 w ℛ.
3 kwi 16:53
Jerzy:
Pochodna musi być stale dodatnia.
3 kwi 16:53
Ola: czyli 3x2 +k+2>0
ale jak mam się pozbyć tego x?
3 kwi 17:02
3 kwi 17:05
Adamm: x2≥0 więc wystarczy by k+2>0
3 kwi 17:06
Janek191:

Δ = − 12*( k + 2)
| | 12 ( k +2) | |
q = |
| = k + 2 > 0 ⇔ k > − 2 |
| | 12 | |
k > − 2
=====
Np. Dla k = − 1 jest wykres.
3 kwi 17:11