Matura
Olka i Piotrek: Prosta l przechodzi przez punkt a=5,6 b=−10,3. Jaki wzór ma prosta prostopadła?
3 kwi 16:42
Olka i Piotrek: W odp mam coś takiego
| | 3−6 | |
aI= |
| ktoś mi powie czy to jest z jakiegoś wzoru? |
| | −10−5 | |
3 kwi 16:46
Janek191:
Piszcie porządnie

A = ( 5, 6)
B = ( − 10, 3 )
3 kwi 16:47
Olka i Piotrek: Ojej zapomiałem
3 kwi 16:47
Janek191:
gdzie
A = (x
1, y
1) B = ( x
2, y
2)
3 kwi 16:48
Olka i Piotrek: Co to jest za wzór?
3 kwi 16:48
Janek191:
| | 3 − 6 | | − 3 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | − 10 − 5 | | −15 | | 5 | |
więc
a
1 = − 5 ( by a*a
1 = − 1 )
y = −5 x + b − prosta prostopadła
3 kwi 16:51
Janek191:
Na współczynnik kierunkowy prostej AB.
3 kwi 16:51
Olka i Piotrek: Co to jest za wzór na te a?
3 kwi 16:52
Olka i Piotrek: Bo w tablicach matematycznych nie mam.
3 kwi 16:52
5-latek: Wsspolczynnik kierunkowy a to tangens kata nachylenia wykresy funcji do osi OX a tg= U{y}[x}
3 kwi 23:54