napisz rownanie prostej protopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt A j
marek : napisz rownanie prostej protopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt A jeśli
l;2x+3y+6=0 A(−4,−2)
3 kwi 16:12
Janek191:
| | 2 | |
l : 2 x + 3 y + 6 = 0 ⇒ 3 y = −2 x − 6 ⇒ y = − |
| x − 2 |
| | 3 | |
Prosta prostopadła
| | 3 | |
y = |
| x + b i A = ( − 4, − 2) |
| | 2 | |
więc
| | 3 | |
− 2 = |
| *(−4) + b = − 6 + b ⇒ b = 4 |
| | 2 | |
==================
3 kwi 16:17
Jerzy:
3x − 2y + D = 0 , i podstaw wsp. punktu A
3 kwi 16:18
Jerzy:
3(−4) − 2(−2) + D = 0 ⇔ −12 + 4 + D = 0 ⇔ D = 8
Szukana prosta: 3x − 2y + 8 = 0
3 kwi 16:21