matematykaszkolna.pl
wat zef: Są tutaj może studenci/absolwenci WAT'u ? Zależałoby mi na uzyskaniu pewnych informacji najlepiej prywatnie. emotka
3 kwi 15:52
zef:
3 kwi 16:19
zef:
3 kwi 17:48
Berni: Słucham
3 kwi 19:53
Berni: Interesuje Cię cz.. cywilna?
3 kwi 19:55
zef: Jestem zainteresowany cz. wojskową
4 kwi 20:53
Berni: Idealny wzrok, wysportowany, bez płaskostopia, kategoria A, żadnych dolegliwości sercowo−naczyniowych.
4 kwi 20:55
Wat: Nie trudno i nie warto.
4 kwi 20:56
Berni: W maju chyba są już zajęcia wyczynowe, aby zebrać pkty do rekrutacji
4 kwi 20:56
Berni: Ty Wat! a ty dalej zawijasz te sreberka?
4 kwi 20:57
Berni: Oczywiście w kolejnym etapie rentgen tkanek, dokładne badania z krwi
4 kwi 21:01
zef: Idealny wzrok ? A co jeżeli ktoś ma wadę poniżej 1 ?
4 kwi 21:02
Berni: Wada 0−0.5 jest akceptowalna, poniżej 1 raczej powinno ujść
4 kwi 21:03
zef: A co jeżeli chodzi o comiesięczne wynagrodzenie ? Słyszałem że jest coś takiego
4 kwi 21:04
Berni: no żołd jest, w koszarach zajecia, takze git
Berni: osobno wyklady, nie masz wykladow z cz.cywilnną
Berni: teraz pewnie jest program NATOwski, więc jest mozliwosc odbywania praktyk w specjalnych jednostkach za granicą
4 kwi 21:05
zef: No i mam takie główne pytanie, czy warto ? Jeżeli ukończę studia wojskowe to w jaki sposób będę związany z wojskiem poza tym że będę miał odpowiedni stopień ?
4 kwi 21:05
Berni: Będziesz oficerem, czy warto. Praca w wojsku gwarantowana, pensja jest , wszystko jest, więc o co chodzi?
4 kwi 21:06
zef: Wiesz może jeszcze jak wygląda zakwaterowanie i wyżywienie ? Wiem, że jest to darmowe, ale na jakim poziomie ? emotka
4 kwi 21:07
Janek191: I tylko się modlić, by nie było wojny emotka
4 kwi 21:07
Berni: Wyżywienie nie jest jakieś gówniane. Normalnie obiad : mięso ziemniaki, wszystko na poziomi jest. Nie jesteś szeregowym, nie kształcą Cię na szeregowego, więc byle gówna nie dają
4 kwi 21:08
Berni: Zakwaterowanie, no to akademik, jedna prycza, wszyscy wspólny jeden prysznic, jak w warunkach polowych
4 kwi 21:09
zef: 1. Trudno jest się dostać? 2. Rozumiem, że jeżeli skończę studia wojskowe i osiągnę tytuł magistra danego zawodu, to mogę pracować w tym zawodzie również poza wojskiem? 3. Ile będę miał czasu wolnego, jak jest z wakacjami a jak z wolnym w ciągu tygodnia ?
4 kwi 21:09
Berni: żartowałem oczywiście, normalnie masz swoj pokoj 1)cholernie trudno 2)tak, ale dopiero 5 lat jak odsluzysz, ale za darmo nie sluzysz 3)co to znaczy czas wolny? jak wszystko umiesz, to masz go sporo, zaliczasz normalnie egzaminy jak na cywilnych, wakacje normalne, w ciagu tygodnia − zalezy od specjalizacji która wybierzesz, jak masz dzien wolny mozesz jechac, ale jak nie przyjedziesz na zajecia, to są już poważne konsekwencje
4 kwi 21:11
zef: Dziękuję bardzo za te wszystkie informacje emotka Mam nadzieję że testami sprawnościowymi podgonię te punkty
4 kwi 21:13
Berni: matura maturą, bo każdy kto tam aplikuje ma ~100−95 procent jest szansa się dostać otrzymując odpowiednią ilość pktów z częsci sportowej, a i jeszcze rozmowy kwalifikacyjnej, dlaczego chcesz isc i td
4 kwi 21:14
Berni: bo na cz.cywilną to się każdy dostaje
4 kwi 21:14
Berni: chociaż dużo osoób odpada, bo ma jakieś skazy, typu otyłość, słaby wzrok, a mimo to, że z matury wyciągneli 99 procent
4 kwi 21:15
Berni: albo jest bezglutenowcem, no roznie bywa
4 kwi 21:15
Berni: nic się przed nimi nie ukryje, badania są robione tomografem komputerowym, seria zasztrzyków, wszystko wszystko
4 kwi 21:16
Berni: najlepiej aplikuj do dęblina na lotnictwo
4 kwi 21:17
Berni: przynajmniej konkretna kasa na start
4 kwi 21:17
Berni: ogarnij sobie test sprawnosci, jest na ich strony, on sklada sie z kilku etapow, bieg, podciaganie, drązki, i chyba plywanie, musisz miec odpowiedni stroj, inaczej nie wejdziesz
4 kwi 21:20
Berni: w praktyce praca wyglada tak: . . . . . . . ., po miechu kasa, i znow . . . . .. . . wiesz co mam na mysli
4 kwi 21:20
zef: Na widzę siebie w lotnictwie Z tego co wiem to na WAT jeśli chodzi o sprawność to jedynie jest 1000m, 50m i drążek. Jeżeli miałbym takie wyniki z matur: Mat roz. 80% Fiz roz 30% Ang roz 80% Ang pods 96% A przy tym dobre wyniki sprawnościowe to mam jakieś szanse ?
4 kwi 21:22
Berni: to po co aplikujesz na wat
4 kwi 21:22
Berni: Ok, a wiesz co będziesz miał na lotnictwie? Przeważnie fizykę, więc te 30 procent z fizyki nie przejdzie
4 kwi 21:24
Berni: Ang podstawa jest ok, ang rozsz 85 procent byłoby ok, mat rozsz też 85−90 byłoby ok, fizyka 60 proc byłoby ok, jakies wieksze szanse byśmiał
4 kwi 21:25
Berni: jakbys sprawnosciowymi dogonił, to nawet byś się dostał, bo jak mówię, co z tego że ludzie mają po 99 procent z matury, jak odpadają na etapie badań , albo sprawnościówki
4 kwi 21:26
Berni: Jeśli masz wadę większą niż 1 oraz są to 'minus', a wszystko inne byś przeszedł , a oblał badanie wzroku, to jeszcze jest szansa, trzeba zdeklarować się oraz wykonać zabieg w szpitalu wojskowym w sprawie korekcji wzroku
4 kwi 21:28
zef: Myślałem że na wacie przeważa matematyka. Ciężko jest tam z fizyką ?
4 kwi 21:28
Berni: No fizyki trochę jednak jest, ofc matma to jakies 60 −70 procent pracy na tych studiach
4 kwi 21:29
Berni: reszta to fizyka, ale nie jakieś banały jak na polibudzie
4 kwi 21:29
zef: To teraz pozostało już tylko napisać dobrze maturę emotka. Dzięki za wszystko !
4 kwi 21:30
zef: To jeżeli banały są na polibudzie to co tam jest ?
4 kwi 21:31
Wat: I po co Ci to ? Po ukończeniu PW, AGH, PWr najlepsi zarabiają gruby $.... Szkoda zycia.
4 kwi 21:32
xd: gościu Wat pewnie sam aplikuje , i nie chce sobie konkurencji robic xd
4 kwi 21:33
Bernie: Poziom jest zdecydowanie wysoki, jest bardzo drogi sprzęt, laboratoria, nacisk jest bardzo nakładany na fizyke. W necie poszukasz. Zapomnialem Ci napisać, badania psychologiczne też robią
4 kwi 21:36
Bernie: pamietaj.... inny wybor niż chęc zostania wojskowym dyskwalifikuje
4 kwi 21:37
Bernie: bo wg testów może się okazać, że jesteś dla nich niezrównowazony....
4 kwi 21:37
zef: A jeszcze czytałem o tym że są jakieś kary jak się wyleci ze studiów. Czy to prawda, jeśli tak ile one wynoszą ?
4 kwi 21:45
Bernie: No pewnie, że są, ale nie chciałem Ci o tym pisać by obrzydzac te stusia
4 kwi 21:48
Bernie: 200k
4 kwi 21:48
zef: Gdzie to jest zapisane ?
4 kwi 21:49
Bernie: Nie moge powiedziec, to jest w umowie
4 kwi 21:49
Bernie: Oczywiscie w ratach rozlozone
4 kwi 21:50
zef: To chyba zmienię decyzję dot. tych studiów
4 kwi 21:51
Bernie: Przewaznie jest to bilet w jednostrone, także przez 5 lat nie nastawiaj sie na zmiane kierunku, chyba ze jestes przy forsie
4 kwi 21:52
zef: A za co można wylecieć z WAT'u ?
4 kwi 21:53
Bernie: Za oceny, albo z wlasnej woli
4 kwi 21:54
zef: Skoro mówisz że bardzo trudno się tam dostać, a jeszcze trudniej się utrzymać to chyba zrezygnuję, bo jakoś nie widzi mi się płacić takich kar
4 kwi 21:55
Bernie: Jak juz sie dostaniesz, to będą sie starac was przepchac dalej, ale jakiea minimum trzeba umiec
4 kwi 21:58
zef: A słyszałeś może o takich przypadkach że ktoś wylatywał z WAT'u ? Czy jest to tak rzadkie że się o tym nie mówi
4 kwi 21:59
Bernie: Są plusy: jak masz krzywą przegrode nosa, to a darmo zabieg zrobią, bez kolejek itd
Bernie: Kolega wylecial
zef: Za oceny ? Otrzymał karę tych 200tys ?
4 kwi 22:00
Bernie: Rzadkie jest ale sie zdarza, no i ten anglik, nie wypada miec poprawki na 1 sem
4 kwi 22:00
Bernie: No a jak myślisz. Splaca w ratach. Wypadl za oceny
4 kwi 22:01
Bernie: Tobie sie to wydaje smieszne... 200k, a wiesz ile oni inwestują w Ciebie w ciagu sem?
4 kwi 22:02
Bernie: Mimo wszystko polecam
4 kwi 22:02
zef: No 200k to nie jest taka śmieszna suma. Bo to aż przeraża, że takie są kary za wyrzucenie ze studiów
4 kwi 22:03
Bernie: Nie ze zwyklych
Bernie: Tam żoldu nie dostajesz i innych przywilejow
Bernie: ale spoko polecam, po 4 latach juz jest lajtowo
4 kwi 22:04
zef: Póki co jakiś czas temu złożyłem wniosek o przyjęcie i teraz pozostało tylko czekać do matury i uzupełnić u nich ankietę z wynikami. Kiedy dostanę informację czy zostałem przyjęty ? I jeżeli zostałem przyjęty to rozumiem że mogę i tak tam nie iść i wybrać inne studia tak ?
4 kwi 22:04
Bernie: Przeciez sa testy w maju, przed maturą, przegapiles?
4 kwi 22:05
Bernie: przegapiles, tzn dostales info kiedy rozpoczynaja sie? Na takie studia aplikuje sie od stycznia
4 kwi 22:06
zef: No wysłałem niedawno wniosek i teraz tylko czekam na jakieś informacje. A możesz mi odpowiedzieć na kolejne pytanie. Jeżeli dostanę informację zwrotną że zostałem przyjęty to równie dobrze mogę wybrać inne studia na które się dostałem, nie koniecznie WAT, tak ?
4 kwi 22:08
Bernie: Nie zostaniesz przyjety przed badaniami i testami sprawn
4 kwi 22:08
Bernie: Jest czas by sie zdeklarowac, jak już podpiszesz to juz nie mozna rezygn
4 kwi 22:09
Bernie: Blue or red pill
4 kwi 22:09
zef: No rozumiem, ale ten czas aby się zadeklarować jest już po ogłoszeniu wyników , dobrze rozumiem? emotka A badania i testy przeprowadzane są na miejscu w Warszawie czy tam gdzie mam przydział terytorialny WKU
4 kwi 22:12
bernie: To ile w tym roku przyjmuja? 30 osob?
4 kwi 22:13
bernie: Różnie, czasem trzeba jechac, ale raczej w wwie
4 kwi 22:14
bernie: Na wimie
bernie: Tzn. Na pewno na wimie, ale czasem czesc badan mozesz wykonać na.miejscu
zef: Czyli cała rekrutacja wygląda tak. Wysyłam do nich wniosek, po jakimś czasie mam wszystkie testy sprawnościowe itd. Uzupełniam wyniki z matur Czekam na wynik czy się dostałem czy nie I później jak mam już wyniki to deklaruję czy chcę iść na te studia czy nie Dobrze rozumiem ?
4 kwi 22:18
bernie: I tesy psych. orqz jak przejdziesz dalej to badania Nie bo jeszcze rozmowa kwalifikacyjna po angielsku, po co do nich idziesz
4 kwi 22:19
bernie: Chyba, ze juz ją zniesli
4 kwi 22:19
zef: A czy po złożeniu wniosku jestem do czegoś zobowiązany ? Chodzi mi o to czy w przypadku nie stawienia się na przykład na testy itd. będą wyciągnięte jakieś konsekwencje czy po prostu nie zostanę przyjęty
4 kwi 22:21
sp: Jaka korekcja wady wzroku Nie ma czegoś takiego, poza tym nie wszystko da się skorygować operacyjnie np popularny zabieg zmiany krzywizny rogówki działa tylko na chwile, bo krótkowzrocznosc czy nadwzroczność dotyczą powstawania obrazu na siatkówce i nie jest łatwo to skorygować operacyjnie dlatego pozostają szkła kontaktowe lub okulary
5 kwi 18:59
Bernie: Sp jestes tak glupi i ograniczony, ze nawet nie masz rudymentarnej wiedzy na temat struktur biologicznych l. Nie chce takiej ograniczonej osoby jak ty uswiadamiac, ale mozna skorygowac krotkowzrocznosc, czasem pacjent ma wiele innych powikłań w siatkowce i nie jest to mozliwe, ale w 99 procentach tak. Jest to poprawa stała. Bo ty Glupku ograniczony, gdybys cos czytal, to galka oczna przestaje sie rozwijac po 23 roku zycia, wiec korekcja laserowa jest trwala, na cale zycie. Chyba ze wystąpią trzecie czynniki srodowiskowe ktore mogą wplynac na zaburzenie widzenia .
5 kwi 20:09
Bernie: Ponadto koryguje sie rogowke...
5 kwi 20:09
Bernie: Zef, jesli nie przyjdziesz to nic nie szkodzi, nie jestes do niczego zobligowany podczas procesu rekrutacji
5 kwi 20:10
sp: Tępy to jesteś Ty widać na tym WAT niczego Cie nie nauczyli a już na pewno twoja wiedza na temat okulistyki jest mierna Z idiotami się nie dyskutuje z wiadomego powodu lepiej idz buraki przerzucać
7 kwi 19:49
Bernie: Weź już nie rób z siebie durnia, bo właśnie ja miałem taki zabieg.
7 kwi 21:33
Bernie: sp, twój niesublimowany intelekt egzystuje wręcz w przezabawnym brodziku intelektualnym, w którym wegetujesz jak tępa małpa, więc twoja zasadność koliduje z moimi imperatywami , co nie pozwala zgodnie z Twoim dysonansem poznawczym na godny dyskurs,
7 kwi 21:38
arcyDebil: SP: Ty tak na poważnie piszesz jak typowa blondynka spod latarni białowieskiej Bo póki co bredzisz jak małpy forumowe bezwartościową i lamentacyjną retoryką. Ty nawet nie rozumiesz siebie i tych swoich konstatacji spłodzonych przez Twój ciemny intelekt naszczczuty eskrementami, ale rozumiem, że i ten fakt przyjmujesz jako oczywistość Ps: bądź uprzejmy i miły bo ja jestem wobec Ciebie
7 kwi 21:46
Sp: Durnia robisz z siebie piszac stek bzdur pod tym watkiem nie miales nigdy nic wspolnego z WAT ani z zadna uczelnia dodatkowo myslisz ze jak odpiszesz cos pod innym nickiem arcydebil zreszta dla ciebie slusznym nawet, to sie dowartosciujesz jestes zwyklym sfrustrowanym forumowym trolem bez zadnej wiedzy.
8 kwi 08:06
Bernie: Żałosnym zerem jesteś. Gdybyś miał trochę rozumu i studiował na WAT'cie to wiedziałbyś, że taki jest proces rekrutacji i na takich warunkach się studiuje.
8 kwi 08:22
Bernie: Podejrzewam, że jesteś jakimś gościem, który będzie dopiero co pisał maturkę, i pewnie wybiera się na WAT. Nie chce sobie robić konkurencji, więc zbywasz ludzi.
8 kwi 08:23
Bernie: akruat ja tego nie pisalem...
8 kwi 20:11
8 kwi 20:26