Zadanie
Bella: Znajdź pierwiastki wielomianu: W(x)=(x+1)
5+(x+1)
4 i określ ich krotność.
Wiem, że odpowiedź to x=−1 i jest 4 krotny oraz x=−2i jest jednokrotny. Czy można to jakoś
wyliczyć nie wymnażając tego wszystkiego po kolei, tak żeby w jednym zapisie pojawiły się i
pierwiastki, i ich krotności? Dziękuję za pomoc
3 kwi 15:49
Adamm: tak, wyciągnij (x+1)4 przed nawias
3 kwi 15:51
Janek191:
W(x) = (x + 1)4*( x + 1 + 1) = (x + 1)4*( x + 2) = 0
x1 = − 1 czterokrotny
x = − 2 jednokrotny
3 kwi 16:06
Bella: Dzięki

!
3 kwi 16:06