Wielomiany
mtsh: Witam, mógłbym mi ktoś pomóc z rozwiązaniem tych przykładów?
a) x4 + 4x3 + x2 − 6x = 0
b) x4 + x2 + 6x − 8 = 0
3 kwi 15:31
Jerzy:
a) podziel przez dwumian : (x − 1)
b) identycznie
3 kwi 15:33
mtsh:
a) x1 = 4, x2 = 3
b) coś mi nie wychodzi dzielenie, na pewno przez (x−1)? i skąd ten pomysł?
3 kwi 15:57
Adamm: x+2
3 kwi 15:57
Jerzy:
x = 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
3 kwi 15:59
Jerzy:
W(x) = (x3 + x2 + 2x + 8)(x − 1)
3 kwi 16:05
mtsh: okej, doszedłem też już do tego momentu ale znowu zawiecha.. co dalej?
3 kwi 16:23
Jerzy:
Szukaj dalej pierwiastków całkowitych ( spróbuj x = − 2)
3 kwi 16:38
Mariusz:
Na równania czwartego stopnia jeszcze jest lepszy sposób niż zgadywanie
3 kwi 18:49