Rozwiąż równanie
...: Rozwiąż równanie
(x+1)(x+2)−2=−2
3 kwi 14:40
Jerzy:
Założenie: x ≠ − 2
Potem pomnóż obustronnie przez: (x + 2)2
3 kwi 14:43
Adamm: Z:x≠−2
x+1=−2(x+2)
2
x+1=−2x
2−8x−8
2x
2+9x+9=0
Δ=9
3 kwi 14:44
...: Dzięki.
3 kwi 14:47
...: Co stało się z tą ujemną potęgą? Ciężko jest mi to ogarnąć O.o
3 kwi 14:51
3 kwi 14:51
...: Wiem, ale tam jest cały nawias podniesiony do ujemnej potęgi
pomnożenie tego przez (x+2)2 naprawdę da 0?
serio nie rozumiem..
3 kwi 14:57
Jerzy:
| x+1 | |
| = − 2 ⇔ x + 1 = −2(x+2)2 |
| (x+2)2 | |
3 kwi 15:04
...: Okej, teraz rozumiem, dzięki wielkie.
3 kwi 16:01