zadania
cotyniepowiesz98: Dzień dobry
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mam kilka pytań:
1) dot. funkcji.
− funkcja nieograniczona to znaczy, że nie ograniczają jej żadne asymptoty, czy chodzi tylko o
asymptoty pionowe?
− określona dla każdej liczby rzeczywistej − czyli dziedzina to liczby R?
− różnowartościowa − to znaczy, że dla każdego x przypisany jest inny y?
2) Zadanie.
Niech an oznacza sumę liczby wierzchołków, liczby krawędzi i liczby ścian graniastosłupa
n−kątnego (n>=3). Jaki jest wzór ogólny tego ciągu?
Próbowałam to robić za pomocą prostopadłościanu (8 wierzcholków, 12 krawędzi, 6 ścian). Ale 8
czy 4 kąty? (graniastosłup n−kątny)
3) Równanie 2x
3 + 3x
2 +6x + 2 = 0 ma .... pierwiastków rzeczywistych.
Próbowałam za pomocą dzielników wyrazu wolnego, a także ilorazu tych dzielników na dzielinki
wyrazu przy najwyższej potędze, ale nic mi nie wychodzi.
3 kwi 13:15
yht:
1)
− nie ograniczają jej żadne asymptoty
− tak, dziedzina to x∊R
− tak dokładnie
2)
wierzchołki:
graniastosłup 3−kątny − 6 wierzchołków
4−kątny − 8 wierzchołków
5−kątny − 10 wierzchołków
...
n−kątny − 2n wierzchołków
krawędzie:
3−kątny − 9 krawędzi
4−kątny − 12 krawędzi
5−kątny − 15 krawędzi
...
n−kątny − 3n krawędzi
ściany:
3−kątny − 5 ścian
4−kątny − 6 ścian
5−kątny − 7 ścian
6−kątny − 8 ścian
...
n−kątny − n+2 ścian
an = 2n + 3n + n+2
an = 6n+2
3) policz pochodną i ekstrema funkcji a potem skorzystaj z własności Darboux
3 kwi 13:26
Janek191:
Funkcja nieograniczona ma zbiór wartości nieograniczony, np. y = tg x.
y = a x, a ≠ 0
3 kwi 13:27
cotyniepowiesz98: 3) Delta pochodnej wyszła mi ujemna, a > 0, więc funkcja jest rosnąca?
+ f(−1) <0, a f(1)>0, więc funkcja musi przeciąć oś OX, także ma jedno miejsce zerowe, tak?
3 kwi 13:36
yht:
dokładnie, jedno miejsce zerowe, czyli jeden pierwiastek rzeczywisty
3 kwi 21:16