Wartość wyrażenia cos
Olaf: Oblicz wartość wyrażenia
cos α cos β + sin α sin β
Jeśli cos α = 513 , sin β = − 35
Proszę o pomoc. Prawidłowa odpowiedź to 5665
3 kwi 12:05
kochanus_niepospolitus:
cos x = 5/13
z jedynki trygonometrycznej:
1 = sin2x + cos2x ... więc sinx = +/− 'ile?'
analogicznie liczysz dla β
podstawiasz i podajesz 4 różne rozwiązania (w zależności od tego w jakich ćwiartkach masz α i
β)
3 kwi 12:09
Olaf: Policzyłem z jedynki, ale wynik wyszedł mi 16/65...
5/13 * 4/5 + 12/13 * (− 3/5)
3 kwi 12:23
kochanus_niepospolitus:
w jakich ćwiartkach jest α i β ?
3 kwi 12:28
Olaf: (3π/2 , 2π)
3 kwi 12:38
Olaf: α i β należą do tego przedziału
3 kwi 12:42
kochanus_niepospolitus:
to dlaczego sin α > 0
3 kwi 12:49