Oblicz pole i współrzędne wierzchołków
Weronika: w okrąg o równaniu x2 + y2 − 4x −8y −5 = 0 wpisany jest trójkąt ABC, którego wierzchołki A i
B należą do osi Ox. Bok BC trójkąta jest pięć razy dłuższy od boku AC. Oblicz
pole trójkąta i współrzędne jego wierzchołków, wiedząc, że kąt trójkąta przy wierzchołku A jest
rozwarty.
3 kwi 11:38
powrócony z otchłani:
I w ktorym momencie natrafiasz na problem?
3 kwi 11:42
Weronika : Wyznaczenie współrzędnych wierzchołka C,i nie wiem w jaki sposób mogłabym tu wykorzystać
informację że bok
|BC| = 5|AC|.
3 kwi 11:48
kochanus_niepospolitus:
np. możesz to wykorzystać w taki sposób:
1) A −− środek okręgu o promieniu 'r'
2) B −− środek okręgu o promieniu '5r'
3) Twój wstępny okrąg
Trzy równania ... trzy niewiadome (x,y,r)
rozwiązujesz i masz współrzędne punktu C (x,y) oraz dlugość boków AC i BC
3 kwi 11:50
kochanus_niepospolitus:
ale taka uwaga ... czy aby na pewno dobrze napisałaś równanie tegoż okręgu?
3 kwi 11:54
Weronika : Tak równanie okręgu jest dobrze przepisane
3 kwi 11:57
Mila:

x
2 + y
2 − 4x −8y −5 = 0⇔
(x−2)
2+(y−4)
2=25
1) y=0
(x−2)
2+4
2=25
(x−2)
2=9
x−2=3 lub x−2=−3
x=5 lub x=−1
A=(−1,0),B=(5,0)
2)
C=(x,y) i C∊okręgu
|BC| = 5|AC|⇔
{(x−5)
2+y
2}=5
√(x+1)2+y2 i x
2 + y
2 − 4x −8y −5 = 0
są dwa rozwiązania.
3 kwi 15:36
Mila:
Ma być:
√(x−5)2+y2=5*√(x+1)2+y2
3 kwi 15:38