trygonometria
clown fiesta: rozwiąż nierówność
(2cosx+3)(2cosx−1)<0
t=cosx tE<−1,1>
(2t+3)(2t−1)<0
i w tym przedziale to sprawdzam
| | π | | 5π | |
obliczyłem ... xE( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
dobrze?
3 kwi 10:44
powrócony z otchłani:
Dlaczego odrzuciles t=−1
3 kwi 10:45
powrócony z otchłani:
W jakim zakresie jest α
3 kwi 10:46
Jerzy:
| | −3 | |
(2t + 3)(2t − 1) < 0 ⇔ |
| < t < 1 , czyli: − 1 ≤ t < 1 , |
| | 2 | |
czyli: −1 ≤ cosx < 1
3 kwi 10:53
clown fiesta: α∊(0,2π)
3 kwi 10:53
clown fiesta: chyba powinno być
czyli
3 kwi 10:54
clown fiesta: czego nie odrzucacie −1
3 kwi 10:55
powrócony z otchłani:
czemu OSTRA nierownosc przy −1
3 kwi 10:55
Jerzy:
Tak , ja sie pomyliłem.
3 kwi 10:56
powrócony z otchłani:
Skro t> −1.5 to t =−1 spelnia ten warunek
3 kwi 10:56
clown fiesta: aha dobra rozumiem tE<−1,1> jest przedział domknięty
3 kwi 10:56
Jerzy:
| | 1 | |
Ma być tak: − 1 ≤ t < |
| |
| | 2 | |
3 kwi 10:57
powrócony z otchłani:
Zreszta w ostatecznym wyniku (juz liczac kat) nie wywaliles z wynikow cos x= −1
3 kwi 10:58