szreg
Goska: | | nlnn | |
jak zbadać zbieżność szeregu ∑n=1 ∞ |
| |
| | (lnn)n | |
3 kwi 00:02
g:
ln(a
n) = ln
2n − n*ln(lnn)
po pierwsze trzeba wykazać, że ln(a
n)→−
∞. postawiam n=e
x
x
2 − e
x*lnx → −
∞
po drugie można wykazać, że ln(a
n+1) − ln(a
n) < 0 (kryterium d'Alemberta)
w tym celu liczę pochodną d(ln(a
n)) / dn
| d(ln(an)) | | 2lnn | | 1 | |
| = |
| − ln(lnn) − |
| |
| dn | | n | | lnn | |
ln(lnn) →
∞
| | d(ln(an)) | |
zatem |
| → −∞ (czyli jest < 0 od pewnego n) |
| | dn | |
wniosek − szereg jest zbieżny.
3 kwi 13:49
grzest:
Pierwszy wyraz tego szeregu jest nieskończenie duży. Suma szeregu nie może być więc wielkością
skończoną.
Szereg jest rozbieżny.
3 kwi 14:06
powrócony z otchłani:
Grzest ... nie tylko nieskonczenie wielki co po prostu 1 element w ogole nie istnieje
(dzielenie przez 0)
3 kwi 14:15
Goska: Oczywiście chodziło od n=2
3 kwi 16:42