Styczna do okręgu i jej własności
Cinek: Przez końce cięciwy dzielącej okrąg w stosunku 3:5 poprowadzono styczne. Oblicz miarę kąta
zawartego miedzy jedna z tych stycznych a cięciwą.
Chociaż jakieś naprowadzenie albo rysunek proszę
2 kwi 23:28
Mila:
![rysunek](rys/131236.png)
Podpowiedź:
Kąt między styczną a cięciwą jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej cięciwie.
2 kwi 23:47
Cinek: Tu wychodzi trojkat równoramienny?
3 kwi 13:10
Cinek: Bo jedynie dobre by było jak by był równoboczny :l
3 kwi 13:11
Janek191:
Oblicz najpierw kąt środkowy oparty na tej cięciwie, a potem kąt wpisany
3 kwi 13:17
Janek191:
360o : 8 = 45o
β = 3*45o = 135o
więc
α = 0,5*135o = 67,5o
3 kwi 13:19