Kombinatoryka
Artix: Mam problem z zadaniem o takiej treści:
Ile jest całkowitoliczbowych rozwiązań równania
x
1 + . . . + x
6 = 30
spełniających poniższe warunki?
a) 0 ≤ x
i ≤ 10, i = 1, . . . , 6,
b) −10 ≤ x
i ≤ 20, i = 1, . . . , 6,
c) 0 ≤ x
i, i = 1, . . . , 6
x
1 ≤ 5, x
2 ≤ 10, x
3 ≤ 15, x
4 ≤ 20.
Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc mi w zrozumieniu lub rozwiązaniu to będę wdzięczny.
Artix: pkt a)
A
i dla x
i ≥ 11 zasada włączeń i wyłączeń dla [ A
1 ∪ ... ∪ A
6 ]
| | | |
A1 => (x1 − 10) + x2 + ... + x6 = 20 => | * 6 |
| | |
| | | | | |
A1∩A2 => (x1 − 10) + (x2 − 10) + ... + x6 = 10 => | * | |
| | | |
| | | | | |
A1∩A2∩A3 => (x1 − 10) + (x2 − 10) + (x3 − 10) + x4 +x5 + x6 = 0 => | * | |
| | | |
dalej iloczyny dadzą zero
zbieramy do kupy i mamy
Ktoś może się wypowiedzieć na to co tu stworzyłem ?