Styczna do okręgu i jej własności
Cinek:

W okręgu o środku O wpisany jest kąt BAC o mierze 28 stopni. Styczne do okręgu w punktach B i C
przecinają sie w punkcie D. Oblicz miarę kąta BDC.
Proszę o jakieś wyjaśnienie, rysunek pomocniczy czy coś

nie mogę dojsć do tego jaka jest
zależność między tymi kątami
2 kwi 23:08
Adamm: kąt COB = 2*28o = 56o
kąt CDB = 360o − 90o − 90o − 56o = 124o
2 kwi 23:10
Cinek: Czemu 2 razy odejmujemy 90 stopni? :0
2 kwi 23:12
Adamm: bo mamy 2 kąty 90o dla czworokąta OCDB
2 kwi 23:13
Eta:
180o−56o=124o
bo suma kątów BAC i CDB=180o
2 kwi 23:14
Cinek: dwa kąty 90 stopni bo styczna w punkcie B i C jest pod kątem prostym?
2 kwi 23:17
Adamm: promień tworzy ze stycznymi kąt prosty
same proste nie są pod kątem prostym
2 kwi 23:19
Cinek: Czyli promien OB jest pod kątem prostym z styczną tak?
2 kwi 23:21
Adamm: ze styczną BD, tak
2 kwi 23:22