ciag
5-latek: Chcialbym sie zapytac o sprawe dotyczaca tw o 3 ciagach
Mam dwa przyklady
| | −1 | | 1 | |
Do 1 mam wskazowke ze |
| z dolu ograniczyc a |
| z gory |
| | 3n | | 3n | |
Do drugiego patrz a)
| | | |
Ale na trapezie pokazuje ze jesli jest an= |
| to ogranicza |
| | n+1 | |
z dolu
Jak tutaj w tym drugim postapic ?
2 kwi 22:34
Janek191:
| | √n | |
−1 ≤ cos n ≤ 1 / * |
| |
| | n +1 | |
2 kwi 22:37
2 kwi 22:38
5-latek: Dobry wieczor i pozdrawiam

czyli tak jesli mam coś tam przed sinusiem czy cosinusem to mnoze to przez (−1) zeby
ograniczyc z dolu a przez 1 zeby ograniczyc z gory
2 kwi 22:40
5-latek: Wiec bedzie tak
| | √n | | n1/2 | | 1 | |
z gory limn→∞ cn= |
| = lim n→∞ |
| = lim n∞ |
| = 0 |
| | n+1 | | n(1+0 | | n1/2 | |
z dolu tez granica wynosi 0 wiec na podsatwie tw o 3 ciagach granica ciagu a
n wynosi 0 .
2 kwi 22:45
Adamm: ok
2 kwi 22:47
5-latek: dzieki
2 kwi 22:48
KKrzysiek: Mnożysz przez −1, bo cos nie może być mniejszy niż −1, ani większy od 1. To nie są jakieś tam
liczby.
2 kwi 22:52
KKrzysiek: 5−latek
A z jakiej książki przerabiasz przykłady?
2 kwi 22:52
5-latek: czesc
Juz piszse
Granica i ciaglosc funkcji A Chronowski , H Kąkol, Z Powazka Wydawnictwo Dla szkoly (1998r)
2 kwi 22:58
nick: szacun 5−latek ze tyle siedzisz w tej matmie i tak wszystko dokładnie analizujesz, prawdziwy
pasjonat, idź ty może na zaoczne z niej
2 kwi 23:42
5-latek: dziekuje Ci

Ale juz za pozno . Moze 10 lat wczesniej .
2 kwi 23:44
ddddddddddddddddddddddddd: 5−latek, to kiedy na polibude?
2 kwi 23:48
5-latek: Jeszce nie teraz . Ale czasami bywam jestem we Wroclawiu . wiec kto wie moze sie spotkamy

Remont mieszkania i pomnik dla żony (troche mnie szrpnie)
2 kwi 23:51
ddddddddddddddddddddddddd: tytuł inż. można zrobić niezależnie od wieku, także spokojnie byś sobie poradził
2 kwi 23:53
ddddddddddddddddddddddddd: tym bardziej, ze sporo ogarniasz
2 kwi 23:54