prawdopodobieństwo
alicja99: Z trzech kostek sześciennych dwie są symetryczne, natomiast na dokładnie trzech ścianach
trzeciej kostki są szóstki. rzucono dwa razy losowo wybraną kostką.oblicz prawdopodobieństwo
że dwa razy wypadła szóstka. proszę o dokładne wytłumaczenie obliczeń bo nie wiem jak sie
zabrac
2 kwi 22:07
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 11 | |
P(A)= |
| *( |
| + |
| +( |
| )2)= |
| |
| | 3 | | 62 | | 62 | | 6 | | 108 | |
2 kwi 22:12
alicja99: a czy mógłbyś proszę wytłumaczyć ?
2 kwi 22:16
Adamm: narysuj sobie drzewko stochastyczne
2 kwi 22:17
alicja99: chyba nie wiem jak...
2 kwi 22:21
Janek191:
| | 1 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania każdej z kostek jest takie same = |
| |
| | 3 | |
I wylosowano kostkę symetryczną I
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Mamy PI = |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 62 | |
II wylosowano kostkę symetryczną II
III wylosowano III kostkę
Z wzoru na prawdopodobieństwo całkowita mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| *( .... ) |
| | 3 | | 62 | | 3 | | 62 | | 3 | | 22 | | 3 | |
2 kwi 22:30