...
Mateusz: Dla jakich wartości x liczby: a, b i c są kolejnymi wyrazami c. aryt. gdy a= −16, b=3x, c=x2?
2 kwi 21:48
Jack:
wlasnosc ciagu arytm.
jesli mamy a,b,c (kolejne)
to
2*b = a + c
zatem
2*(3x) = −16 + x2
rozwiaz.
2 kwi 21:52
Janek191:
2b = a + c
więc
6 x = − 16 + x
2
x
2 − 6 x − 16 = 0
Δ = 36 − 4*16 = 100
2 kwi 21:52
Adamm: x=8 lub x=−2
podstawiając możemy sprawdzić że jedynie
x=−2 spełnia warunki zadania
2 kwi 21:54
Mateusz: a delta źle chyba...
2 kwi 22:12
Adamm: faktycznie, delta źle, ale policzone dobrze
2 kwi 22:14
Adamm: a raczej odwrotnie
2 kwi 22:14
Janek191:
a = −16 b = 24 c = 64
24 − (− 16) = 64 − 24
2 kwi 22:15
Mateusz: Janek skad ci sie to wzielo
2 kwi 22:16
Janek191:
Zgubiłem minusa

Δ = 36 − 4*( − 16) = 100
2 kwi 22:16
Mateusz: x
1=8
x
2=−2
i to wszystko


2 kwi 22:29
Janek191:
x = − 2
spr.
a = − 16 b = − 6 c = 4
2*(−6) = −12 = − 16 + 4
ok
Są dwa rozwiązania: x = 8 lub x = − 2
2 kwi 22:33