enter: Punkty A(-2,6) i B(8,16) należą do wykresu funkcji f(x)=ax2+bx+c. Funkcja f ma dwa
miejsca zerowe, a wierzchołek paraboli będącej jej wykresem nalezy do prostej y=-2x+2.
Znajdź wzór tej funkcji.
Myślałam że należy ułożyć i rozwiązać taki układ równań:
6=a(-2-p)2+q
16=a(8-p)2+q
q=-2p+2
... ale niestety być może przez popełnione w trakcie błędy lub zły układ nie umiem dobrze
rozwiązać.
9 lis 19:22
enter: proszę pomóżcie!
13 lis 16:22
coco:
Już to podawałam w pprzednim poście

! sprawdź:

13 lis 16:24