Kat wpisany i związek z kątem środkowym
Cinek: W okręgu o środku O suma miar kąta środkowego α i czterech kątów wpisanych β opartych na tym
samym łuku co kąt α jest równa 264 stopni:
Oblicz miarę kąta środkowego α i kąta wpisanego β
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak mogą być cztery kąty wpisane :l
2 kwi 21:33
Janek191:
α + 4*0,5 α = 264o
3 α = 264o
α = 88o
β = 0,5*88o = 44o
2 kwi 21:56
Tadeusz:
na tym samym łuku możesz oprzeć nieskończenie wiele kątów wpisanych
2 kwi 21:58
Janek191:
2 kwi 21:59