Zbior wartosci
StrasznyNieogar: Uzasadnij, że dziedziną funkcji f (x) = 3x4 − 4x3 + 6x2 − 1 3x + 8 Pod pierwiastkiem
wszystko
Nie wiem dokładnie co muszy tu wykazać. Jakby ktoś wytłumaczył?
Domyślam się ze musze wyznaczyć pochodną
f'(x) = 12x3 − 12x2 + 1 2x −12 /12
f'(x) = x3 − x2 + x − 1
Można podzielić przez (x − 1)
2 kwi 21:20
StrasznyNieogar: Aha
f'(x) = x2 (x −1) + (x −1) = (x − 1)(x2 + 1) −−−−− zawsze większe lub rowne zeru
Tak?
2 kwi 21:23
Powracający: Fakt i wszystko i nic
2 kwi 21:23
StrasznyNieogar: A nie, pomyłka.
No to nie wiem
2 kwi 21:23
Adamm: może by ci ktoś pomógł, gdyby ktokolwiek wiedział o co chodzi
2 kwi 21:24
Powracający: Prosze sie ogarnac i napisac tresc zadania .
2 kwi 21:25
StrasznyNieogar: Uzasadnij ze dziedziną funkcji jest zbior liczb rzeczywistych
2 kwi 21:26
StrasznyNieogar: Sorry ale jestem strasznymnieogarem
2 kwi 21:26
Adamm: tam jest −13x czy −12x
2 kwi 21:27
StrasznyNieogar: −12x
2 kwi 21:28
Adamm: f'(x)=12(x−1)(x2+1)
f'(x)>0 ⇒ x>1
f'(x)<0 ⇒ x<1
x=1 jest minimum lokalnym tej funkcji, a nawet globalnym
f(1)=1
f(x)≥1
2 kwi 21:30
StrasznyNieogar: Super, dzieki
2 kwi 21:33