Jak rozłożyć 3x^3 - 4?
Guma: Nie wiem jak to rozłożyć. Mam zadanie z wyznaczeniem najmn i najw wartości funkcji f(x) = x4
−4x w przedziale <0,2>
No to f'(x)=3x3 −4 tylko teraz żeby to narysować to potrzebuje miejsc zerowych: 3x3 −4=0 ale
nie wiem jak to teraz rozłożyć?
Bo dalej to narysuje sb wykres f'(x), potem f(x), zobacze gdzie jest max i min. Policze fmax,
fmin i , f(wartosci na końcach przedziału) i wybiore najmn i najwieksza wartość z tych,
prawda?
2 kwi 21:02
O. F.: Ale f'(x)=4x3−4 (według tego co piszesz)
2 kwi 21:13