wyznacz równanie prostej do wykresu funkcji
dfsdfs: Wyznacz rownanie prostej, której wykres jst prostopadly do wykresu funkcji −x+2y+6=0 i
przechodzi przez punkt A=(−1,2)
2 kwi 20:55
Eta:
k: −x+2y+6=0
w postaci kierunkowej
p⊥k i A∊p to p: y= −2(x+1)+2 ⇒ p: y=−2x
2 kwi 21:05
Janek191:

− x + 2 y + 6 = 0
2 y = x − 6
więc prosta prostopadła ma równanie
y = − 2 x + b i A = ( − 1, 2)
więc
2 = 2 + b ⇒ b = 0
Odp.
y = − 2 x
=========
2 kwi 21:07
'Leszek: Prosta l: −x + 2y + 6 = 0⇒ y = 0,5x − 3
Prosta k ⊥ : y = − 2x + b i A= (−1, 2) dokoncz !
2 kwi 21:07
Powracający:

2y= x−6
y= 0,5x−3
a= 0,5
to a
1= −2
y= a
1(x+1)+2
y= −2(x+1)+2
y= −2x
========
2 kwi 21:09