kodowane
Michał :): Funkcja kwadratowa f(x)=2x
2−18x+c ma dwa różne miejsca zerowe, które są liczbami pierwszymi.
| | 5 | | 5 | |
Oblicz √7* c( |
| ) − to jest c to potęgi |
| , jakieś wzory vieta tutaj będą ? |
| | 2 | | 2 | |
2 kwi 20:22
Adamm: x1+x2=9
jedyna możliwość
x1=2, x2=7
c=14
√7*145/2=73*25/2
2 kwi 20:25
Michał :): Tak a skad wziąłęs x
1+x
2 = 9 ? jedyne co wyliczyłem to że c<40,5
2 kwi 20:30
Adamm: wzory Viete'a oczywiście
2 kwi 20:32
Janek191:
Z wzorów Viete'a
| | b | | −18 | |
x1 + x2 = − |
| = − |
| = 9 |
| | a | | 2 | |
9 = 2 + 7 − suma liczb pierwszych
2 kwi 20:33
Michał :): Tylko mam wrażenie że ,,c'' źle wyliczyłeś
2 kwi 20:35
2 kwi 20:36
Powracający: a wedlug ciebie ile wynosi c ?
2 kwi 20:37
Adamm: faktycznie, moja wina
2 kwi 20:37
Michał :): A ktos umie to obliczyć i zakodować ?

Bo mi niestety nie wychodzi.. coś kombinuje że
| | 5 | |
√7 * (7*4)( |
| )  |
| | 2 | |
2 kwi 20:49
Powracający: i kombinujesz dobrze
√7*75/2*45/2 = 71/2+5/2*45/2 =dokoncz
2 kwi 20:53
Michał :): Shitt , wyszło mi że to jest 343*32 i potem sobie zakodowałem że to jest (9,7,6) − setki ,
dziesiątki , jednośći
....pierwiastki łądnie wychodziły więc raczej dobrze − dzięki !
2 kwi 21:09