Granice jednostronne
Grumpy: Jak obliczyć taką granicę (gdy wychodzi 0/0 w granicach jednostronnych) ?
2 kwi 20:18
'Leszek: Chyba granica jest liczona dla x→ − 3 − ?
2 kwi 20:37
Pytający:
Napisałeś, że wychodzi 0/0, więc domyślam się, że chodzi o granicę lewostronną w
−3.
Wystarczy inaczej zapisać:
| | x+3 | | x+3 | |
limx→−3− |
| =limx→−3− |
| = |
| | √x2−9 | | √(x−3)(x+3) | |
| | (x−3)(x+3) | | √(x−3)(x+3) | |
=limx→−3− |
| =limx→−3− |
| =0 |
| | (x−3)√(x−3)(x+3) | | x−3 | |
2 kwi 20:37
2 kwi 20:43
Mariusz:
Przy "hospitalizacji" proponuję liczyć pochodne używając granic
np
Tych granic raczej nie policzysz "hospitalizując"
2 kwi 20:47
Grumpy: Chyba nie bardzo rozumiem jak ten pierwiastek z mianownika wskoczył do licznika? O.o
2 kwi 20:56
2 kwi 21:00
Grumpy: Dziękuję bardzo
2 kwi 21:06