Mnożenie logarytmów
ala: log(tg 1) * log(tg 2) * log(tg 3) * log(tg 4) * ... * log(tg 89)
2 kwi 20:06
Eta:
A może takie ma być to wyrażenie:
log(tg1o)+log(tg2o)+...... +log(tg89o)
2 kwi 20:13
'Leszek: @Eta ,chyba masz racje i wowczas tg89° = ctg 1° , tg 88° = ctg 2° , tg 78° = ctg 3°
i t.d , wowczas log tg 1° + log ctg1° = log ( tg 1°*ctg 1° ) = 1 i.t.d
Czyli cala suma = log tg 45° = 0
2 kwi 20:22
Eta:
Duchem nie jestem

myślę,że
ala błędnie przepisała treść zadania
i ................. oczekuje poprawnej odpowiedzi
A tymczasem pewnie poszła na ............
2 kwi 20:27
ala: Niestety nie, zamiast dodawania jest mnożenie.
2 kwi 20:49
Eta:
Skąd masz to zadanie?
A może takie jest:
log(tg1o*tg2o*......*tg89o)
2 kwi 20:58
2 kwi 21:08
Mila:
Iloczyn też równy 0 , bo w środku wystąpi czynnik :
log(tg(45o))=log(1)=0
2 kwi 21:13
ala: Och faktycznie, dziękuję.
2 kwi 21:14
Eta:
2 kwi 21:15
'Leszek: Przyklad b) zrob tak jak Ci pokazalem ,tam pojawil sie blad drukarski,powinno byc
log ( tg 1° *ctg 1° ) = 0
2 kwi 21:17