matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdź wartości funkcji trygonometrycznych
Hala:
Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kata alfa jeśli cos alfa = − 3/4 , alfa należy do (π, 3π/2)
2 kwi 19:52
Janek191:
−3
cos α =
4
y
2
= 4
2
− 3
2
= 16 − 9 = 7 y = −
√
7
−
√
7
sin α =
4
−
√
7
√
7
tg α =
=
−3
3
3
3
ctg α =
=
√
7
√
7
7
2 kwi 20:28