Oblicz pochodną funkcji
.: "Oblicz pochodną funkcji" − obliczyłem ale nie wiem czy dobrze
| | sin(2x−1)−6x | |
g(x) = |
| − xx |
| | lnx+4x3 | |
Spróbowałem rozwiązać ale nie wiem czy jest dobrze:
| 2cos(2x−1)−6)*(lnx +4x3) − (sin(2x−1)−6x)(1/x + 12x2 | |
| − x*xx−1 |
| ( lnx+4x3)2 | |
Ta końcówka to chyba znowu x
x
2 kwi 19:51
Jerzy:
(xx)' = (ex*lnx)' ... i teraz licz pochodną.
2 kwi 19:54
.: A skąd to się wzięło? Pierwszy raz takie coś widzę
| | 1 | |
To by końcówka wyglądała tak: |
| * x * ex ? Czyli samo ex? |
| | x | |
Chyba się pogubiłem.
2 kwi 20:04
Powracający: xx liczysz ze wzoru na pochodna logarytmiczna
2 kwi 20:09
.: Poszukałem w google, bo w sumie nie potrafiłem tego zrobić. Po prostu to zapamiętam.
xx * (x * ln(x) )
A cała reszta była dobrze?
Myślicie, że powinienem to jeszcze porządkować jakoś albo próbować liczyć czy mógłbym tak
zostawić na kolokwium?
2 kwi 20:15
Jerzy:
= xx(lnx + 1)
2 kwi 21:39