hmmm
cynamonek: pkt A = (−2, −4 ) B = (8,1) C = (4,4) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoraminnego ABCD (
nie będący równoległobokiem o podstawach AB oraz CD
a) wyznacz równanie prostej, która jest osią symetri tego trapezu − środek AB i CD i do wzorku
na prostą przechodzącą przez 2 pkt
b) oblicz współrzędne pkt będącego środkiem podstawy CD
W ogóle jak mogę wyznaczyć ten pkt D ? bo nie mam pojęcia jak mam to zrobić
2 kwi 19:48
Powracający:

Punkt S jest srodkiem odcinka CD
Wzor na wspolrzedne srodka odcinka zastosuj
2 kwi 19:55
Eta:

1/ Napisz równanie prostej ES ⊥AB
2/ napisz równanie prostej DC ∥AB
3/ rozwiąż układ równań prostych DC i ES otrzymasz E(..., ...)
4/ D(x
D, y
D)
to x
D= 2x
E−x
C =.... i y
D=2y
E−yC=...
2 kwi 19:58
cynamonek: dobra ale ja nie mam pkt D a potrzebuję go wyznaczyć jakoś, a to mi za dużo nie mówi związanego
z pkt D
2 kwi 19:59
cynamonek: dzięki Eta
2 kwi 20:00
Eta:
Na zdrowie .... łap

2 kwi 20:02
Powracający: Cynamonku wybacz ale nie myslisz
Pewnie nawet nie spojrzales na tem wzor tylko czekasz az ktos to zrobi za Ciebie .
2 kwi 20:04
cynamonek: niee, mam rozwiązania tych zadań ale one są dla mnie nie czytelne. A tutaj jak napisz mi
wskazówki i nie jasno powiesz to nie załapię po prostu
2 kwi 20:08
cynamonek:

a książce miałem po prostu zaznaczone 2 pkt d
1 i d
2 w tym, że d
1 był bokiem a d
2 w jakiś
dziwny sposób zrobiony
2 kwi 20:11