matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Rzeka:
π
√
5
Sprawdzicie? Oblicz tg(π − x) + 2, jeśli x ∊ (
; π) i sinx =
. Zakoduj 3
2
3
pierwsze cyfry po przecinku otrzymanego wyniku. Zrobiłam tak:
2
cosx = −
3
√
5
tgx = −
2
√
5
tg(π − x) + 2 = −tgx + 2 =
+ 2, a więc ≈ 3,118
2
2 kwi 19:37
grzest:
3 kwi 15:40