dowód
Michał :): Wykaż że dla dowolnych ujemnych liczb rzeczywistych ,,x'' i ,,y'' takich że x2+y2=1 ,
prawdziwa jest
nierówność x+y≥−√2
2 kwi 19:26
Adamm: można to zrobić geometrycznie
2 kwi 19:27
Michał :): Mhmm , a jak to zrobic pisemnie ?

w 1 zrobiłęm że to jest (x+y)
2 −2xy=1 potem przeniosłem
2xy ale
to mnie do niczego nie prowadzi
2 kwi 19:30
Adamm:

prosta x+y+
√2=0 jest styczna do okręgu x
2+y
2=1
jest ona pod okręgiem, więc biorąc dowolny punkt na okręgu zachodzi nierówność x+y+
√2≥0
2 kwi 19:33
Michał :): Fajny sposób nie powiem i dzięki za to ale czy dałbyś rade to wytłumaczyć ,,metodą pisaną''
(jeżeli owy
przykład da się tak zrobic

)
2 kwi 19:38
Mariusz:
x=cos(θ)
y=sin(θ)
| | 1 | | 1 | |
cos(θ)+sin(θ)=√2( |
| cos(θ)+ |
| sin(θ)) |
| | √2 | | √2 | |
| | π | |
cos(θ)+sin(θ)=√2sin( |
| +θ) |
| | 4 | |
| | π | |
cos(θ)+sin(θ)=√2sin( |
| +θ) |
| | 4 | |
Jakie jest najmniejsza wartość funkcji
2 kwi 19:39
Adamm: da się
taki sposób jest fajny
x=sint, y=cost
teraz podstawiasz i wzór sinx+cosx=√2sin(x+π/4)
2 kwi 19:40
Michał :): Dziękuję
2 kwi 19:50