miary kątów
Mateusz:

wyznacz kąty α β γ
2 kwi 19:23
2 kwi 19:41
Saizou :
β=90 jako kąt oparty na średnicy
γ=65 z twierdzenia o kątach opartych na tym samym łuku
α=180−65−90 z własności trójkąta
2 kwi 19:49
Mateusz: ale β nie jest oparty na średnicy
2 kwi 19:54
2 kwi 20:01
Eta:
2 kwi 20:05
Mateusz: a te 25 jak wyznaczyłaś?
2 kwi 20:07
Eta:
Z trójkąta prostokątnego
90−65=....
2 kwi 20:08
'Leszek: γ = 65° , bo dwa katy wpisane oparte na tym samym luku .
α = 25° , bo kat A = 90° ,to β = 60° .
2 kwi 20:09