Suma wszystkich wyrazów nieskończonego szeregu geometrycznego
workowy221: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego szeregu geometrycznego jest równa 20, a suma wszystkich
wyrazów tego szeregu o współczynnikach nieparzystych jest równa 40/3. Wyznacz pierwszy wyraz i
iloraz tego szeregu.
2 kwi 19:20
Pytający:
a
n=aq
n−1, a
1=a, q
a=q
b
n=a
2n−1=aq
2n−2, b
1=a, q
b=q
2
| | a | |
∑(n=1 do ∞)(an)= |
| =20 ⇒ a=20(1−q) |
| | 1−q | |
| | a | | 40 | |
∑(n=1 do ∞)(bn)= |
| = |
| |
| | 1−q2 | | 3 | |
3a=40(1−q
2)
3*20(1−q)=40(1−q)(1+q)
3=2(1+q)
2 kwi 19:57