Stereometria
Matt: Ostroslup prawidłowy sześciokątny o krawędzi podstawy długości − a oraz długości krawędzi
ściany bocznej długości 2a.
Oblicz sinus nachylenia wys ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Wychodzi mi √45 / 15..
Proszę o pomoc, z góry dzięki!
2 kwi 19:11
Mila:

WΔSEA:
| | 1 | | 15 | |
1) h2+( |
| a)2=(2a)2⇔h2= |
| a2 |
| | 2 | | 4 | |
2)
W ΔSOA:
H
2+a
2=(2a)
2
H
2=3a
2⇔H=a
√3
| | a√3 | | 2 | | 2 | |
3) sinα= |
| =√3* |
| = |
| |
| | | | √15 | | √5 | |
2 kwi 19:39
Matt: Dzięki Mila ratujesz jak zwykle
2 kwi 19:50
Matt: Mogłabyś pomoc w jeszcze jednym
2 kwi 19:53