ktoś sie zna na tym????
Mateusz: dany jest ciąg (an) o wzorze ogólnym an= −7n−4
a) które wyrazy ciągu są mniejsze od −935
b) wykaż że ciąg jest arytmetyczny, określ jego monotonicznoąć
odpowiwdz uzasadnij
2 kwi 19:06
Mateusz: hej ludzie jestescie

2 kwi 19:17
Matt: −7n−4<−935 wyjdzie liczba wyrazów
2 kwi 19:19
Matt: Masz an policz an+1 ciąg jest arytmetyczny gdy an+1−an=r constans
2 kwi 19:20
Mateusz: troche nie rozumiem
2 kwi 19:24
2 kwi 19:41
Pytający:
a)
−7n−4<−935
−7n<−931
n>133
b)
an+1−an=−7(n+1)−4−(−7n−4)=−7n−7−4+7n+4=−7 ⇒ jest to ciąg arytmetyczny malejący, r=−7
2 kwi 20:19