d
kemw:

Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym |∢ACB|=90∘ oraz |AC|=12, |CB|=16 zbudowano
kwadrat ACDE (patrz rysunek). Punkt F leży na prostej AB i kąt |∢EFA|=90∘. Oblicz pole
trójkąta FAE.
Z twierdzenia Pitagorasa, w trójkącie ABC:
122+162=c2
144+256=c2
c
2=400|√
|c|=√400=20
1. Czemu tutaj licze tangens a nie sin?
I potem mam takie coś
x/12= 12/ |AB|
x/12= 12/ 20 |⋅12
i tego działania też nie rozumiem jak to złożyć
dzięki za odp
2 kwi 19:05
kemw: zapomniałem zaznaczyc trójkat ABC to ten z 12 i 16
2 kwi 19:07
Mila:
Możesz podać oryginalną treść zadania?
2 kwi 19:45
kemw: to jest oryginalna tresc, calosc skopiowałem
2 kwi 19:56
2 kwi 20:02
Eta:

|AC|=...=25
| 7 | |
trójkąty EFC i ABC są podobne z cechy (kkk) w skali k= |
| |
| 25 | |
P(ABC)= ...=84
to P
1=P(EFC)= 84*k
2=..............
2 kwi 20:39
Powracający: Dlaczego ja jeszcze takich rzeczy nie widze

Pewnie nie sa to tanie rzeczy .
2 kwi 20:41
Eta:
" takie rzeczy" ?.......prosto z "lumpeksu"

Pozdrawiam
2 kwi 20:42
Powracający: Pozdrawiam rowniez
2 kwi 20:44
Mila:

AE || DB
|AB|=c=20 z tw. Pitagorasa
∡FAF≡∡ABC
Teraz już dokończysz?
2 kwi 20:44
Eta:
Witaj
Mila
Otwórz linka ,który podał
kemw
Tam ma inne dane a tu innne .......... ( i co mamy o tym myśleć?
2 kwi 20:47
Mila:
Witam

miło.
Może są dwie wersje?
Zobacz zadanie "seksinstruktora".
2 kwi 20:52