Pochodna złożona
Monto: Pochodna złożona
Wyjaśni mi ktoś kiedy powinienem widzieć, że z jakiegoś elementu powinienem wyciągać jeszcze
pochodną ze środka?
Ogólnie średnio rozumiem tę całą złożoność.
Jak mam na przykładzie:
np. pochodna z ln(x
2−3)
Dodatkowo: Może być jakiś element gdzie będę musiał liczyć trzy pochodne? Tak jakby potrójnie
złożony.
2 kwi 18:19
Adamm: pochodną logarytmu dobrze policzyłeś
spróbuj tą
(sin2(x3))'=?
tutaj musisz liczyć 3 pochodne
2 kwi 18:22
Monto: 3x * 2sin(x3) * cos(x3)?
2 kwi 19:06
Pytający:
Brakuje kwadratu:
(sin2(x3))'=2sin(x3)*cos(x3)*3x2
2 kwi 19:34
Dziadek Mróz:
y = ln(x
2 − 3)
y = ln(u) v = x
2 − 3
| | 1 | |
y' = [ln(u)]' = |
| *[u]' = (1) |
| | u | |
u' = [x
2 − 3]' = 2x
| | 1 | | 2x | |
(1) = |
| *2x = |
| |
| | x2 − 3 | | x2 − 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = sin
2(x
3)
y = u
2 u = sin(v) v = x
3
y' = [u
2]' = 2u*[u]' =
(1)
u' = [sin(v)]' = cos(v)*[v]' =
(2)
v' = [x
3]' = 3x
2
(2) = cos(x
3)*3x
2 = 3x
2cos(x
3)
(1) = 2sin(x
3)*3x
2cos(x
3) = 6x
2sin(x
3)cos(x
3)
2 kwi 22:06