Całka nieoznaczona
Karol: Oblicz całkę nieoznaczoną:
2 kwi 17:13
2 kwi 17:15
Karol: zastosowałem takie przekształcenie lecz nie wyszedł mi poprawny wynik czy mógłbym prosić o
instrukcje jaki kolejny krok (ja zastosowałem całkowanie przez części)
Poprawny wynik 2√x−44√x+4ln(4√x+1)+c
2 kwi 22:59
Adamm: jaki wynik ci wyszedł, ocenię czy jest zły
2 kwi 23:00
Karol: | u=t2 v'=1t+1 |
| u'=2t v=ln|t+1| |
=4(t2ln|t+1|−2∫tln|t+1|
2 kwi 23:04
Adamm: czyli nie otrzymałeś wyniku
| t2 | | t2+t−t−1+1 | | 1 | |
| = |
| =t−1+ |
| |
| t+1 | | t+1 | | t+1 | |
2 kwi 23:07
Karol: dzięki wielki za pomoc, już sie wszystko zgadza
2 kwi 23:20