Całka nieoznaczona
Skarpetek: Mam problem z całką − albowiem z całką nieoznaczoną ∫ x/√4−x2 .
Rozwiązałem to na 2 sposoby − przez podstawienie oraz z użyciem arcsin.
Który z tych sposobów jest dobry ? Wychodzą mi 2 różne wyniki − odpowiednio −ln|√4−x2|+ C
oraz 12x2arcsinx2+C
2 kwi 16:33
karty do gry: żaden
2 kwi 16:45
Skarpetek: Właśnie chyba zauważyłem błąd zaraz podam trzecią próbę.
2 kwi 16:46
Skarpetek: Teraz wyszedło mi √4−x2 +C. Czy to dobry wynik? podstawienie 4−x2 = t , z tego mi
wyszło że xdx=−1/2 dt.
Wyłączyłem stałą oraz zamieniłem pierwiastek na potęgę wraz z ułamkiem i w całce miałem
t−12
2 kwi 16:51
karty do gry: Dobry z dokładnością do minusa przed pierwiastkiem.
2 kwi 16:52
Skarpetek: Tak , zapomniałem napisać przy przepisywaniu. Dziękuje.
2 kwi 16:53
Mariusz:
Do tych całek proponuję podstawienia
√ax2+bx+c=t−√ax a>0
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t b2−4ac>0
Powyższe podstawienia powinny wystarczyć
ale jest jeszcze jedno które czasem daje całkę wymagającą mniej obliczeń
√ax2+bx+c=xt+√c c>0
2 kwi 17:21