dowody geometryczne
aldona: Proszę o pomc z dowodami z geometri

1.dane są dwa okręgi współśrodkowe o promieniach r i R (R > r). Wykaż, że suma kwadratów
odległości dowolnego punktu należącego do jednego z okręgów od końców dowolnej średnicy
dreugiego jest stała.
2.W trapezie ABCD (AB || CD) przekątne przecinają sięw punkcie O i sąnachylone do podstaw pod
kątem 60 stopni. Wykaż, że wtedy środki odcinków OA, BC, OD są wierzchołkami trójkąta
równobocznego.
2 kwi 15:54
g:

1.
a
2 = R
2+r
2−2Rrcosα
+ b
2 = R
2+r
2−2Rrcos(π−α)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= a
2+b
2 = 2(R
2+r
2)
2 kwi 16:09
g:

2.
Wyznaczymy współrzędnie punktów X,Y,Z w układzie współrzędnych o początku w A.
|AB|=a, |CD|=b
A=(0;0) B=(a;0) O=(a/2; a
√3/2) C=((a+b)/2; (a+b)
√3/2)
X=(A+O)/2=(a/4; a
√3/4)
Y=(B+C)/2=((3a+b)/2; (a+b)
√3/2)
Z=(a/2; (a+b)
√3/2)
Teraz trzeba sprawdzić czy |X−Y|
2=|Y−Z|
2=|Z−X|
2
2 kwi 16:55
aldona: dziekuje
2 kwi 17:19