oblicz
kamil852: Oblicz: lim (√n2+314n+1 −n) n dąży do nieskończoności
2 kwi 15:37
Powracający: | | 314n+1 | | n(314+1/n | |
= limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| | √n2+314n+1+n | | n√1+(314/n)+(1/n2)+n | |
| | n(314+1/n) | | 314 | |
=limn→∞ |
| = |
| = 157 |
| | n(√1+1) | | 2 | |
Chyba teraz nie skopalem przykladu
2 kwi 16:07
kamil852: a mógłbys wytłumaczyć dlaczego rozwiązałeś to w ten sposób?
2 kwi 18:53
Powracający: Pomnozylem licznik i mianownik przez sprzezenie
Ale ze tutaj sie zle to piszse zrobilem to od razu w glowie
W liczniku dostaniesz wtedy wzor (a−b)(a+b)= a2−b2 czyli n2+314n+1−n2= 314n+1
w mianowniku p{n2+314n+1)+n
Wyciagam n przed nawias w liczniku
wyciagam n przed nawias w mianowniku i dopiero teraz moge skrocic
2 kwi 19:00