Plaszczyzna w R3
Ewe: Znaleźć równania plaszczyzn przechodzących przez punkt A(−1, 2, 4) i rownoleglych do plaszczyzn
ukladu wspolrzednych
2 kwi 14:53
Adamm: do wyznaczenia płaszczyzny potrzebujesz wektora normalnego do płaszczyzny oraz punktu
punkt masz, wektor normalny możesz łatwo wyznaczyć
2 kwi 14:55
Adamm: x=−1, y=2, z=4
to równania tych płaszczyzn
2 kwi 14:57
Jerzy:
Każdy wersor osi moze być wektorem normalnym.
2 kwi 14:58
Ewe: No ale kiedy np wezme punkt p(1,0,0) i zbuduje wektro PA i potem próbuje wyznaczyc płaszczyzne
to nie wychdozi....
Moze mala podpowiedz jaki to punkt?
2 kwi 16:39
Adamm: punkt A...
2 kwi 16:43
Ewe: No tak robie, wtedy mam wektor pa=(−2,2,4) podstawiam ten wektor i punkt A do rownania
płaszczyzny.wychodzi D=−22...
2 kwi 16:49
Adamm: a*(x−x0)+b*(y−y0)+c*(z−z0)=0
to równanie płaszczyzny gdzie (x0;y0;z0) to punkt należący do tej płaszczyzny,
a <a;b;c> to wektor normalny do płaszczyzny
2 kwi 16:57
Ewe: Ok, teraz kumam. Korzystalam po prostu z innego wzoru i wyznaczalam D i potem podstawialam
jeszcze raz. Nie wiedziałam że to tylko ten sposób jest poprawny..
Dziekuje bardzo!
2 kwi 17:09