Napisz szereg Maclaurina dla funkcji
pingwinek120: po podstawieniu sb do wzoru i wyliczeniu wartości kolejnych pochodnych mam:
| | x | | 2 | x2 | | x3 | | x4 | |
..=2/3+0* |
| + |
|
| +0* |
| +2/3 |
| +... |
| | 1! | | 3 | 2! | | 3! | | 4! | |
Napisałam taki wzór ogólny dla tego przykładu:
| | x2n | | 2 | |
∑(∞ n=0) |
| |
| jest on dobry czy powinien byc taki? |
| | (2n!) | | 3 | |
2 kwi 14:31
Krzysiek: tak
2 kwi 14:33
pingwinek120: pomyłka w ostatnim wzorze ma być ∑(∞ n=1)
2 kwi 14:33
pingwinek120: mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć ?
2 kwi 14:36
Adamm: | | x2 | | x4 | |
e−x+ex=2+2* |
| +2* |
| +... |
| | 2! | | 4! | |
| | 2 | | 2 | | x2 | | 2 | | x4 | |
f(x)= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| +... |
| | 3 | | 3 | | 2! | | 3 | | 4! | |
2 kwi 14:37
pingwinek120: to już wiem Adamm ale czy te dwa wzory co zapisałam reprezentują ten sam szereg ? bo
podstawiając kolejne liczby n=0,1..dla 1 wzoru i n=1,2... dostaję inne wartości czyli coś
chyba nie gra
2 kwi 14:40
pingwinek120: dla n=1,2...dla 2 wzoru
2 kwi 14:40
Adamm: oczywiście że nie
| | 2 | | x2n | |
∑n=0∞ |
| * |
| to poprawny szereg |
| | 3 | | (2n)! | |
nie wiem skąd wzięło się tam (3n)! ?
może myślałeś że 3 możesz wynieść przed silnię w ten sposób?
(3n)!=3*n! to nie jest poprawnie
2 kwi 14:42
pingwinek120: akurat ten z (3n)! to odpowiedz z podręcznika więc sama się nad tym zastanawiałam czemu tak
jest ale ok już jasne wszystko
2 kwi 14:46
pingwinek120: | | 2 | |
a to |
| moge sobie wyciągnąć przed ten cały szereg i zapisać to tak: |
| | 3 | |
2 kwi 14:48
Adamm: tak
2 kwi 14:51
pingwinek120: dziekuję Adamm
2 kwi 14:54