2 kwi 14:10
OKTI: BŁAGAM POMOCY
2 kwi 14:28
Jack: wszystkie zadanie sa naprawde proste...
2 kwi 14:29
Powracający: Oj grazynko .
np Punty sa wspolinowe gdy leza na jednej prostej
jesli masz punkty A, B c to napisz rownie prostej np AB i sprawdz czy punkt C nalezy do tej
prostej
2 kwi 14:29
Jack:
kąt środkowy, oparty na tym samym łuku co wpisany (patrz zielone),
jest dwa razy większy od wpisanego.
Ta wiedza starczy do zad3.
2 kwi 14:33
OKTI: DLA WAS SĄ PROSTE A JA NIE UMIEM ICH ZROCIC POMÓŻCIE PROSZE
2 kwi 14:34
OKTI: I TAK NIE UMIEM ZROCIC TEGO ZAD 3
2 kwi 14:37
Jack: to pomyśl, ogarnij się, przemyśl, i napisz za chwile.
Moze poczytaj o katach srodkowych i wpisanych, i zrozum, to nie jest trudne.
2 kwi 14:38
Powracający: O tych punktach wspoliniowych zle to zinterpretowalem .Nie doczytalem .
W zamian za to
dlugosc wektora AB
|AB|=
√32+42=5
wektor CD
|CD|=
√ (−2)2+12=
√4+1=
√5
2 kwi 14:38
Mila:
2)
a) AB
→=[3,4]
to |AB|=
√32+42=
√9+16=
√25=5
b)
CD
→=[−2,1] to
|CD|=
√(−2)2+12=
√4+1=
√5
Graficznie:
Można wektory "zaczepić" w (0,0) i liczysz |AB| z tw.Pitagorasa
2 kwi 14:47
OKTI: w tym 3 juz wiem jak zrocic a i c ale jak zrocic b nie mam pojęcia
2 kwi 14:53
Powracający:
czy na twoim rysunku AB to srednica tego okregu ?
To jest wazne w tym przypadku
2 kwi 14:57
OKTI: tak to srednica
2 kwi 14:58
Powracający: No to z Tw o kacie wpisanym opartym na srednicy ktore mowi nam ze kat wpisany oparty na
srednicy ma miare 90o
wiec β=90o
Zauwaz tez z e bedzie to trojkat prostokatny rownoramienny wiec kąt α= 45o
2 kwi 15:01
Mila:
Zadanie (3) jest bardzo niechlujnie napisane, nie zaznaczono środka okręgu.
a)
α=2*30=60
Kąt środkowy (∡AOB ) jest dwa razy większy od kąta wpisanego opartego na tym samym łuku.
b) jeżeli kąt wpisany ACB jest oparty na średnicy to jest kątem prostym
β=90
o, α=45
o
jeżeli kąt jest oparty na innej cięciwie to
β=180−2α
Jak napisałam zadanie podane niechlujnie.
2 kwi 15:03
Mila:
c) tak samo,rysunek bez sensu.
Wiadomo, że kąt o miarze 120
o jest kątem rozwartym ,a na Twoim rysunku bzdura.
α=360−120=240
o
β− kąt wpisany oparty na łuku ACB
2 kwi 15:12
Mila:
|AB|=10
|AC|+|CB|=6+5=11>10
Punkty nie są współliniowe.
2 kwi 15:18
Mila:
5)
Mamy :
| 3−2 | | 24 | |
=(...)0+1* |
| * |
| = |
| 3−1 | | 25 | |
=1+1*3
−2−(−1)*2
4−5=
| 1 | | 1 | | 7 | |
=1+1*3−1*2−1=1+1*6−1=1+1* |
| =1+ |
| = |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | |
2 kwi 15:38