Rozwiąż nierówność
workowy221: Rozwiąż nierówność:
||x−1|−6|<10
2 kwi 13:39
Adamm: ||x−1|−6|<10
−10<|x−1|−6<10
−4<|x−1|<16
−16<x−1<16
−15<x<17
2 kwi 13:40
Jerzy:
⇔ − 10 < |x−1| − 6 < 10 ⇔ −4 < |x−1| < 16 ⇔ | x − 1| < 16 ⇔
⇔ − 16 < x − 1< 16 ⇔ −15 < x < 17
2 kwi 13:41
===:
|x−1|−6<10 lub |x−1|−6<−10
|x−1|<16 |x−1|<−4 sprzeczne
itd
2 kwi 13:42
Jerzy:
Teraz to Ty kolego bredzisz
2 kwi 13:44
===:
TY rzeczywiście jesteś chory
a co otrzymasz z |x−1|<16 cy czasem nie x∊(−15, 17)
2 kwi 13:50
Jerzy:
|a| < A ⇔ a < 10 lub a < −10
GRATULUJĘ !
2 kwi 13:53
Adamm: |x−1|<16
x−1<16 lub x−1<−16
x∊(−
∞;17)
2 kwi 13:53
Jerzy:
A tak przy okazji, to daruj sobie odzywki typu: "chory" !
2 kwi 13:54
Adamm: Jerzy, uspokój się, sam nie jesteś lepszy
2 kwi 13:56
Jerzy:
Nikogo kolego nie obrażam na tym forum.
2 kwi 13:57
Powracający: Faktycznie
Jerzy Ty idz walnij sobie lufe np zubrowki
=== a Ty walinij sobie
ducha puszczy . Na zdrowie .
2 kwi 13:59
ło matko polko:
jak Wy chcecie zdać tą maturę

|x−1|<16 interpretację geometryczną chociaż trzeba znać
2 kwi 14:11
Powracający: |x|≤a to x≤a i x≥−a
|x|≥a to x≥a lub x≤−a
2 kwi 14:18
Adamm: tak, wszyscy już to wiedzą
możecie się przestać pastwić?
2 kwi 14:19
Powracający: Nie to bylo moim zamiarem
Moze autor postu skorzysta .
2 kwi 14:21
O. F.: Chciałbym tylko podrzucić alternatywny sposób, jeśli komuś się to nieustannie myli. Jeśli jest
w którymś miejscu niewłaściwy albo niepełny, to proszę zwrócić mi na to uwagę.
Nierówność zamieniamy na równanie
||x−1|−6|=10
|x−1|−6=10 v |x−1|−6=−10
|x−1|=16 v |x−1|=−4 −> sprzeczność
x−1=16 v x−1=−16
x=17 v x=−15
Rysujemy oś x i umieszczamy na niej otrzymane wyniki.
Otrzymujemy trzy przedziały liczbowe: (−∞,−15), (−15,17), (17,∞)
Sprawdzamy każdy z przedziałów, czy zawarte w nim liczby spełniają pierwotną nierówność−
w tym celu podstawiamy kolejno po jednej liczbie z każdego przedziału pod x (tak, żeby się
wygodnie liczyło). Jeśli otrzymane wyrażenie będzie prawdziwe, to sprawdzany przedział jest
częścią rozwiązania; jeśli nieprawdziwe, to przedział nie należy do rozwiązania.
A więc dla przykładu:
x∊(−∞,−15)
sprawdzam x=−20
||−20−1|−6|<10
|21−6|<10
15<10
sprzeczność, a więc ten przedział nie należy do rozwiązania
x∊(−15,17)
sprawdzam x=0
||0−1|−6|<10
|1−6|<10
5<10
prawda, a więc ten przedział należy do rozwiązania
x∊(17,∞)
sprawdzam x=20
||20−1|−6|<10
|19−6|<10
13<10
sprzeczność, a więc ten przedział nie należy do rozwiązania
Ostateczny wynik to x∊(−15,17)
2 kwi 18:30