zadanie
UnrealT: Na prostej drodze samochód ruszył i ze stałym przyśpieszeniem pokonał odległość 100m.
Ustal, ile razy więcej czasu zajęło mu pokonanie pierwszej połowy drogi, niż przejechanie
drugiej połowy drogi.
2 kwi 13:29
'Leszek: Dla calej drogi S = 100 m
S = atc2/2 ⇔ tc = √ 2S/a
Dla pierwszej polowy drogi
S/2= at12/2 ⇒ t1 = √ S/a
Czyli tc = √2 *t1⇒ t1 = tc/√2
Oraz dla drugiej polowy drogi
t2 = tc − t1 = tc *( 1− 1/√2 )
Dokoncz , oblicz t1/t2 = ?
2 kwi 13:47
UnrealT:
dziękuję
2 kwi 13:55
'Leszek: Tak ,masz prawidlowy wynik ! Powodzenia w nauce fizyki !
2 kwi 13:59
Alicja: Dlaczego z ostatniego odejmowania nagle zrobiło się mnożenie? Jak do tego po kolei dojść?
Bardzo proszę o pomoc
18 kwi 08:51
wredulus_pospolitus:
wcześniej masz:
więc:
| | tc | | 1 | |
tc − t1 = tc − |
| = tc(1 − |
| ) |
| | √2 | | √2 | |
18 kwi 09:04