matematykaszkolna.pl
; CC cynamonek: Ślimak pokonał jedną trzecią drogi ze średnio prędkością 3cm/min, połowę poszostałej drogi ze średnią 2cm/min a sotatni fragment ze średnią prędkością 1cm/min. Oblicz średnią na całej trasie.
2 kwi 13:28
Eta:
 v1*v2+v1*v3+v2*v3 
vśr=

=...........
 v1*v2*v3 
podstaw dane i oblicz emotka
2 kwi 13:42
cynamonek: dziękuję emotka
2 kwi 13:48
jc: ... / 3
2 kwi 13:49
jc: vśr = s/[s/3/v1 + s/3/v2 + s/3/v3] = 3 v1 v2 v3 /(v1v2 + v1v3 + v2v3)
2 kwi 13:53
'Leszek: Wedlug mnie nalezaloby pokazac wyprowadzenie tego wzoru , zaden nauczyciel na sprawdzianie nie uzna takiego rozwiazania. Przy rozwiazywaniu zadan z fizyki mozna korzystac z podstawowych wzorow ktore podawane sa w podreczniku i nastepnie sa napisanie na karcie wzorow dla maturzystow !
2 kwi 13:53
'Leszek: Poprawnie pokazal to @jc. We wzorze podanym przez @Eta nie zgadza sie wymiar jednostek ,kazdy nauczyciel fizyki zwraca na jednostki baczna uwage, na maturze z fizyki uczen ktory nie sprawdzi jednostek traci punkty !
2 kwi 13:57
jc: Moja wcześniejsza uwaga była bez sensu. Z maturą jest kłopot, ale w innej sytuacji można przecież poprosić o wykonanie rachunku.
2 kwi 13:58
Cynamonek: Tylko, że to jest zadanie z matmy emotka
2 kwi 13:58
jc: Leszek, właśnie jednostki pomogły mi zauważyć błąd.
2 kwi 14:00
Eta: No jasne emotka pokićkałam wzór (sorry
 3v1*v2*v3 
vśr=

=....
 v1*v2+v1*v3+v2*v3 
2 kwi 14:00
Cynamonek: Tak Eta teraz by się zgadzało z odp
2 kwi 14:01
jc: I co z tego, że z matmy? Myślisz, że matematycy nie myślą o jednostkach? Tylko w zadaniach szkolnych tego nie widać, bo od razu mamy konkretne liczby.
2 kwi 14:02
Eta: Fizyk " by padł" gdyby nie matematyka emotka
2 kwi 14:03
'Leszek: Swietnie o to wlasnie chodzi , czesto na sprawdzianie testowym mozna wyeliminowac odpowiedzi ktore maja bledna jednostke i to dotyczy fizyki i matematyki np. w zadaniach na dlugosc ,pole powierzchni ,objetosci ....
2 kwi 14:03
Metis: "Chemik zawsze czuje się trochę fizykiem, fizyk matematykiem, a matematyk... Bogiem" emotka
2 kwi 17:52
cynamonek: haha świetny tekst !
2 kwi 18:51
daras: @jc 14:00 3 ci zmieniła jednostki ? @η14:03 fizyk tylko wykorzystuje matematykę do swoich niecnych celów, czyli pełni ona rolę służebną @Metis 17:52 Proste rozpoznanie dziedzin nauki. Jak się rusza to biologia, a jak śmierdzi to chemia a jeśli nie wychodzi to fizyka. Może znacie inne ?
3 kwi 12:00
jc: daras, nie poprawiła, dlatego zaraz poprawiłem wzór. Po prostu wstawiłem 3 równe prędkości i wyszło 3 razy za dużo.
3 kwi 12:18