Okręgi
Wiktor: Trzy okręgi o promieniach 3, 4 i 5 są parami styczne Przez punkt tyczności okręgów o
promieniach 3 i 4 poprowadzono wspólną styczną do tych dwóch okręgów. Wyznacz długość odcinka
tej stycznej o końcach należących do okręgu o promieniu 5.
Proszę o wzkazówki !
2 kwi 13:28
'Leszek: Srodki tych okregow sa wierzcholkami Δ prostokatnego o bakach 6 ,8 , 10
Zrob rysunek i wszystko bedzie czytelne !
2 kwi 14:11
Eta:
@ Leszek
środki tych okręgów są wierzchołkami trójkąta o bokach 7,8,9
więc nie prostokątnego !
2 kwi 14:37
'Leszek: @Eta masz racje ! nie zrobilem rysunku i stad blad , w zadaniach z geometrii
najlepiej zaczynac od rysunku.Nie bez racji matematyke nazywa sie krolowa nauk !
2 kwi 14:55
Eta:

Ładne zadanko

Proponuję takie rozwiązanie:
1/ rysunek
2/ Środki okręgów są wierzchołkami trójkąta o bokach 8,7,9
3/ PΔ(ABC) ze wzoru Herona L(ABC)=24
| | 1 | |
P=√12*4*5*3=12√5 oraz P(ABC)= |
| h*|AB|⇒ |
| | 2 | |
| | 33 | |
4/ odległość ypunktu B od h : |BF|=√9−h2=... = |
| |
| | 7 | |
5/z ΔCEM ( prostokątnego kąt CEM=90
o ( bo ΔCMN równoramienny
) z tw. Pitagorasa
x=
√52−y2= ...... =
| | 40√3 | |
|MN|=2x=........... = |
| |
| | 7 | |
Posprawdzaj moje obliczenia ( bo nie podałeś odpowiedzi)
Mam nadzieję,że się nigdzie nie pomyliłam
2 kwi 15:24
Wiktor: Dzięki Eta

Nie sprawdzałem jeszcze rachunków ale przedstawiłaś bardzo fajny sposób
2 kwi 17:18
Eta:
2 kwi 23:32