Oblicz granicę ciągu
Dzik: mam oblicz granicę takiego ciągu, wydaje się proste i wychodzi mi 4 a ma wyjsc 4/7
ktoś pomoże ?
2 kwi 13:08
Jerzy:
Dla mnie ta granica wynosi 2.
2 kwi 13:13
Powracający: | | n(√9+n | | n(3+1 | | 4 | |
= limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| |
| | n(3√8+5 | | n(2+5 | | 7 | |
2 kwi 13:13
Dzik: Wychodzi mi 2 właśnie xD, tam siępomyliłem pisząc, ale odpowiedź mnie zaskakuje, tak jakby ta
5 z mianownika została policzona jako zwykłe 5 xD
2 kwi 13:14
Jerzy:
Licznik dąży do 4, a mianownik dąży do 2.
2 kwi 13:15
Dzik: powracający nie można przecież sobie skrócić mianownika i licznika jak nie wyciągnąłeś n ze
wszytskiego tylko spod pierwiastków
2 kwi 13:16
Jerzy:
Dzielimy licznik i mianownik przez n.
2 kwi 13:16
Powracający: Spie...... m
2 kwi 13:16