styczne
kamil852: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−10x−8y+21=0 Napisz równania stycznych do tego okręgu
w jego punktach przecięcia z osią OX. Oblicz cosinus wiekszego kąta miedzy tymi stycznymi.
2 kwi 12:46
Jerzy:
I z czym masz problem ?
2 kwi 12:48
Jerzy:
1) Wyznacz środek okręgu S
2) Wyznacz punkty przecięcia z osią OX ( M,N)
3) Prosta prostopadła do MS przechodzaca przez punkt M
4) Prosta prostopadła do NS przechodzaca przez punkt N
2 kwi 12:53
kamil852: mam problem z wyznaczeniem stycznych
2 kwi 12:55
Jerzy:
Masz algorytm podany wyzej.
2 kwi 13:03
===:
Zrób porządny rysunek.... popatrz na kąty ... może obejdzie się bez tego co Ci podpowiada
Jerzy
2 kwi 13:07
Powracający: Tylko jest jeden problem
Wszystko nalezy policzyc algebraicznie . Tak twierdzi nawet Pan Bogdan .
Wedlug mnie rysunek tez jest rozwiazaniem no wlasnie ale ......
2 kwi 13:10
Jerzy:
Biorąc pod uwagę,że r = 2√5 rysunek niewiele pomoże.
2 kwi 13:12
===:
rysunek załatwi wszystko
2 kwi 13:18
Jerzy:
Dawaj ten rysunek
2 kwi 13:19
===:
polecam twierdzenie o stycznej i siecznej
2 kwi 13:25
Jerzy:
Dziękuję, nie skorzystam, wolę policzyć
2 kwi 13:26
===:
to nie bredź i powodzenia
2 kwi 13:30
Jerzy:
Nie przesadzaj.
2 kwi 13:30
zef: Też jestem ciekawy rysowania okręgu o promieniu 2
√5 na oko
2 kwi 13:34
Adamm: 2√5=√20
20=22+42
twierdzenie Pitagorasa się kłania
2 kwi 13:35
===:
przecież po policzeniu punktów styczności łatwo policzy kąt środkowy oparty na nich i prawie
ma z głowy ... bez pisania stycznych i liczenia kąta między nimi ... więc nie przesadzaj
2 kwi 13:36
Eta:
cos(2β)=2cos
2β−1=...........
2 kwi 13:37
Jerzy:
Wyszło na moje, punkty stycności są do policzenia.
2 kwi 13:39
===:
Ty Jerzy jesteś niereformowalny. Zawsze jest Twoje. Po co komu te równania stycznych
i kąt między prostymi.
2 kwi 13:44
Jerzy:
Stwierdziłem,że punkty styczności trzeba obliczyć, a nie rysować.
2 kwi 13:46
===:
dyskusja z Tobą jak z obrazem ... i tak nie czytasz co piszą inni
2 kwi 13:47
Powracający: W poleceniu ma napisac rownania stycznych
2 kwi 13:48
Jerzy:
Trafna uwaga, czytaj polecenia w treści zadania.
2 kwi 13:48
===:
a co wypisujesz w swoich 2)i 3) szkoda słów .... ie pisz więcej do mnie głąbie
2 kwi 13:52